Kvæg
Vi dækker alle de behov for assistance, der kan opstå i en kvægbesætning. Vi er en forholdsvis lille praksis, og derfor får du altid besøg af et kendt ansigt, der kender din besætning.
-
Mælkeprøver
Nørager Landpraksis ApS tager konsekvent mælkeprøver af alle køer med yverbetændelse. Mælkeprøverne analyseres på hospitalets eget laboratorium, og landmanden får hurtig og direkte besked om, hvorvidt der er bakterier i prøven og i så fald hvilken type bakterie. Der gives også besked om, om den førstevalgte medicin er den mest optimale behandling mod den fundne bakterie.
I tilfælde af, at den valgte medicin ikke er optimal, beder dyrlægen om ændring af medicin og hvis der ikke findes bakterier i prøven, så stoppes behandlingen.
Download PDF om mælkeprøver:
Mælkeprøverne hjælper landmanden med at holde fokus der, hvor netop hans besætning har brug for det.
-
Relevant lovgivning
Vi prøver hele tiden at informere vores kunder, når der sker ændringer som har betydning i netop deres besætning. Alligevel er det vigtigt selv at holde sig opdateret og har man spørgsmål til lovgivning og hvordan den tolkes, så hjælper vi gerne.
Husk også at
Jf. Dyreværnslovens §3 stk. 4 skal ”Enhver, der erhvervsmæssigt holder dyr, sørge for, at dyreholdet tilses af en dyrlæge mindst én gang årligt.”
Det betyder, at selvom du kun har få stykker kvæg eller andre produktionsdyr, og sælger dyr til slagt en gang i mellem, så skal du have besøg af en dyrlæge mindst én gang årligt. Vi møder desværre jævnligt ejere som ikke er klar over dette og herved risikerer en påtale og genbesøg af Miljøstyrelsen, når de besøger ejendommen.
Lov om hold af kvæg
https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=186234
Bekendtgørelse om sundhedsrådgivningsaftaler for kvægbesætninger
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=206011
Bekendtgørelse om beskyttelse af kalve
-
Arbejdsmiljø
Dyrlægeforeningen har gennem en undersøgelse blandt kvægdyrlæger kunnet konstatere, at der sker alt for mange arbejdsskader. Dette gør, at mange må forlade praksislivet for tidligt, og at unge dyrlæger fravælger arbejdet som kvægdyrlæge. Der skal gøres noget nu for at vende denne udvikling. For at fremme det gode samarbejde mellem landmænd og dyrlæger, vil vi opfordre til, at du og din dyrlæge tager en snak om arbejdssikkerheden i din besætning.
Nedenunder kan du downloade lidt mere information. "Bedre arbejdsmiljø - bedre dyrlæger" er til landmanden, der vil vide lidt mere om, hvordan arbejdsmiljøet forbedres.
-
Nordiske varenumre
Al medicinforbrug skal registreres i dyreregistrering. Det gælder både, når
- dyrlægen starter behandlingen og udleverer medicin til efterbehandling
- landmanden foretager efterbehandling
- landmanden benytter medicin, der står i besætningen på forhånd
Når du selv fortager efterbehandling – eller benytter medicin, der står i besætningen – skal du selv registrere dit forbrug. Når du registrerer, skal du benytte de nordiske varenumre. Dem kan du downloade her på siden.
Eksempel:
Landmand Jensen har penicillin Procain og Carepen til yverbetændelse. Koen skal behandles i 3 dage med 50 ml. penicillin Procain i musklen hver dag og 1 tube Carepen i kirtlen hver dag i 4 dage. Dette forbrug skal registreres i dyreregistreringen.
Om du skal registrere hver enkelt behandling afhænger af, hvilken rådgivningsaftale du har. Spørg din dyrlæge, om dine registreringsforpligtelser.
-
Salmonella
I forbindelse med sanering for salmonella dublin i danske kvægbesætninger kan vi tilbyde særdeles kompetent rådgivning hos både malkekvæg- og slagtekalvebesætninger. Bekæmpelse af salmonella kræver en målrettet, systematisk og ikke mindst vedholdende indsats for at komme i mål med saneringen.
Udover at hjælpe vores egne besætninger, tilbyder vi også hjælp til andre som måske har brug for friske øjne på problemstillingen i samråd med besætningens egen dyrlæge.
-
Sengebåse
Nyt liv til sengebåsene
Flere stalde er nu nået til et punkt hvor de trænger til en overhaling. Det gælder både sengebåsenes dimensioner og de efterhånden noget hårde madrasser. På kvægkongres 2014 blev der med inspiration fra USA vist rigtig gode løsningsmuligheder til at få de gamle sengebåse til at fungere godt.
Sand og bagkanter
Sengebøjler
ÅBNINGSTIDER
Landpraksis
Mandag - Fredag 08:00 - 16:00
Lørdag - Søndag Vagt
Telefontid - Tlf. 73 70 99 86
Mandag - Fredag 07:00 - 09:00
Lørdag - Søndag Vagt